ESports veikkaus: Opas e-urheilun vedonlyöntiin

Elektroninen urheilu, e-urheilu, eSports… Sitä ei turhaan sanota, että rakkaalla lapsella on monta nimeä! Samaa tahtia kuin e-urheilu nostaa suosiotaan, nousee sen suosio myös vedonlyönnissä. Vedonlyönti e-urheilusta ei juurikaan eroa jalkapallon tai vaikkapa jääkiekon vedonlyönnistä, ja tässä artikkelissa paljastamme kaikki sen salat. Kysymysmerkkejä saattaa herättää e-urheilun eri lajit ja niiden liigat, mutta ei syytä huoleen, sillä käymme perusteellisesti läpi kaiken sen, mitä e-urheilusta tulisi tietää. eSports FI eli suomalainen e-urheilu ja sen vedonlyönti on todella suosittua.

eSports Suomi parhaimmistoa: luotettavat sivustot vedonlyöntiin

Vedonlyöntisivustoa Bonus* Tarkemmat tiedot Liigat Vieraile
5.0
Bonus:
100 €
Tarkemmat tiedot
  • Live-vedonlyönti
  • "Drops & Wins" -kampanja
fifa
lol
cs go
Vieraile nyt TonyBet Arvostelu
5.0
Bonus:
200 €
Tarkemmat tiedot
  • Paljon lajeja
  • Suuri valikoima etuja
cs go
rainbow six
call of duty
Vieraile nyt FEZbet Arvostelu
4.9
Bonus:
200 €
Tarkemmat tiedot
  • Paljon lajeja
  • Erikoinen etutarjonta
starcraft
lol
fifa
Vieraile nyt Rabona Arvostelu
4.8
Bonus:
200 €
Tarkemmat tiedot
  • Paljon bonuksia
  • Kattava vetovalikoima
cs go
rainbow six
call of duty
Vieraile nyt Zulabet Arvostelu
4.5
Bonus:
100 €
Tarkemmat tiedot
  • CRAZY TIME on nyt entistä kreisimpi
  • Pyöräytä itsellesi ilmaista peliaikaa
cs go
rainbow six
call of duty
Vieraile nyt MrGreen Arvostelu
*Ehdot ovat voimassa! 18+
Betway

Betway on panostanut lajiin järjestämällä e-urheilun vedoille täysin oman peliaulansa, josta kohteita on todella helppo selata. Asiakkaille on oma eSports klubi, jossa on myös ainutlaatuisia bonuksia ja tarjouksia. Asiakkaat voivat ansaita 10 euron ilmaisvedon, minkä lisäksi voi hyötyä boostatuista kertoimista. Peleistä veikattavana ovat LoL, CS: GO, Dota 2 ja Starcraft 2 ja myös vetojen määrä on kiitettävä.

Pinnacle

Pinnacle tarjoaa pelkän vedonlyönnin lisäksi myös blogin, josta voi lukea eSportsin uusimmista käänteistä. Luvassa on esimerkiksi kisaennakkoja suurimmista kisoista, mikä tietenkin helpottaa vetojen asettamista. Bonuksia ei Pinnacle tarjoa laisinkaan, mutta siksi myös eSports kertoimet ovat huippuluokkaa. Pelejä on yli 10: CS: GO, Dota 2, LoL ja Starcraft 2 kaltaisten klassikoiden lisäksi voi vetoja asettaa Hearthstone ja World of Tanks -peleihin. Myös vetoja on reilusti moniin kilpailijoihin verrattuna.

ComeOn

ComeOn on erinomainen vaihtoehto e-urheilun ystäville. Myös ne, jotka eivät juurikaan tiedä e-urheilusta viihtyvät, sillä heille on tarjolla rutkasti tietoa. Eri liigoja on todella paljon, ja lajeina ovat Dota 2, CS: GO, Stracraft 2 sekä LoL. Vetotyyppejäkin on reilusti, sillä pelkän voittajavedon lisäksi voi asettaa sekä tasoitusvetoja että yli/alle-vetoja.

10bet

10bet tarjoaa hyvän valikoiman eri e-urheilun pelejä, joihin kuuluvat tietenkin CS: GO, Dota 2, LoL sekä Starcraft 2. Tästä syystä on veikattavana kaikki suosituimmat eSport cup -turnaukset eri puolilta maailmaa, kotimainen Elisa Invitational mukaan lukien. Vetotyyppien kirjo ei ole erityisen laaja, mutta voittajavedon lisäksi on yleensä tarjolla ainakin muutama karttakohtainen veto, usein tasoitusveto tai yli/alle-veto.

LV BET

LV BET on niin ikään luonut erillisen aulan pelkästään e-urheilulle. Lajeina ovat tutut suosikit, kuten CS: GO, Dota 2 ja LoL, mutta myös Overwatch sekä Starcraft. Vetotyyppejä on paljon, eivätkä vedonlyöjät joudu pettymään edes live-vedoissa. Vetojen lisäksi on mahdollista katsoa livekuvaa twitchin välityksellä ja nauttia asiantuntijoiden selostuksesta. Twitch-lähetykset on merkitty erikseen, jolloin ne löytää helposti.

Tervetuliaisbonus: 50 €

*Ehdot ovat voimassa! 18+

CS: GO, Dota 2 ja LoL - eSport pelien klassikot

E-urheilu on siitä hieman erikoinen laji, että kyseessä ei varsinaisesti ole yksi laji, vaan e-urheilun alle kuuluu monta erilaista peliä, joita pelataan kilpaa. Periaatteessa voidaan sitä verrata vaikka pallolajeihin, joihin sitten kuuluvat esimerkiksi jalkapallo, tennis ja koripallo - näin paljon eri eSports lajit eroavat toisistaan. Lajeista suosituin lienee CS: GO eli Counter Strike: Global Offensive. Se on ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jota pelataan kahden viiden hengen joukkueen välillä. Yhdessä pelissä on useita kierroksia, ja peli loppuu kun kaikki vastakkaisen joukkueen pelaajat on tapettu.

Myös Dota 2 on huippusuosittu ja sitä on pelattu vuodesta 2013 lähtien. Siinä ovat vastakkain kaksi viiden hengen joukkuetta. Voittaja on se joukkue, joka onnistuu tuhoamaan vastustajansa tukikohdan. Se on taisteluareenamoninpeli. Dota 2 tunnetaan suurista voittopoteistaan: turnauksissa voi olla jopa useiden miljoonien voittopotti.

League of Legends on pelien konkari. LoL eSport on taisteluareenamoninpeli, jossa pelataan viiden henkilön joukkueissa toista joukkuetta vastaan. Pelin tarkoituksena on tuhota toisen joukkueen tukikohdassa sijaitseva Nexus. Pelillä on oma kilpapelisarja sekä vuosittaiset maailmanmestaruuskisa, jonka voittopotti liikkuu miljoonissa.

Yllä mainitut kolme peliä ja niiden eri turnaukset ja liigat löytyvät lähes kaikilta vedonvälittäjiltä. Muita suosittuja pelejä ovat Fortnite ja Starcraft. Perinteisten tietokonepelien lisäksi voi e-urheilussa mittelöidä myös urheilupeleissä. Tästä syystä ovat esimerkiksi eSport tennis, NHL ja FIFA suosittuja lajeja, joista voi myös lyödä vetoa.

Miten e-urheilusta lyödään vetoa?

E-urheilun vedonlyönti ei juurikaan eroa perinteisten lajien vedonlyönnistä. Kirjaudu yksinkertaisesti sisään vedonlyöntiin, tarkastele kohteita, valitse veto ja aseta se! Vetotyypit eroavat tietenkin hieman perinteisestä jalkapallosta tai muista palloilulajeista, mutta niissä on myös jotain samaa. Pelien luonteen vuoksi on vetotyyppien määrä kuitenkin hieman suppeampi kuin vaikkapa jalkapallossa.

Vetotyyppi, joka e-urheilussa aina on tarjolla, on tietenkin voittoveto, eli kumpi joukkue vie voiton ottelusta. Tasapelit puuttuvat e-urheilusta, joten perinteinen 1x2-veto puuttuu siitä syystä. Lopputulosta voi veikata usein myös tasoitusvetona tai yli/alle-vetona. CS: GO-, LoL- ja Dota 2 -lajien veikkauksessa voi veikata tarkkaa karttatulosta tai karttatulosta yli/alle-vetoina. Voittajaa voi veikata myös kartoittain, ja jokaisen kartan lopputuloksesta on yleensä tarjolla yli/alle-veto. Lisänä on erilaisia kartan vetoja, kuten niiden aikana tehdyt tapot ja tavoitteet.

Koe e-urheilu livenä streamin ja live-vedonlyönnin avulla

Live-vedonlyöntiä tarjoavat lähestulkoon kaikki vedonvälittäjät. Kuten muutkin suositut urheilulajit, on myös eSports veikkaus mahdollinen livenä. Välittäjästä riippuen eivät live-vedot eroa hirveästi ennakkovedonlyönnin kohteista. Veikata voi ottelun voittajaa, mutta myös karttojen tuloksia. Kartoista voi lyödä vetoa sekä yli/alle- että tasoitusvetona. Live stream eli striimaus kuuluu olennaisena osana e-urheilun vedonlyöntiin. Monet vedonvälittäjät tarjoavat mahdollisuuden seurata otteluita livenä vetoja asettaessa. Vedonlyöntisivut, joilla on live stream, sisältävät vedonlyöntisivustoja, kuten Unibet. LVBet puolestaan tarjoaa hauskat Twitch-lähetykset eri tapahtumista. Twitch on muutenkin jokaisen e-urheilun ystävän suosikki, sillä sen välityksellä on katsottavissa lähes kaikki lähetykset.

E-urheilun seuraaminen live streamin välityksellä on muutenkin yhä suositumpaa. Netissä voi katsoa livenä suosittua kotimaista Finnish eSports League -sarjaa, suomeksi selostettuna tietenkin. eSports Suomi liigassa on peleinä tarjolla Counter Strike sekä Overwatch. Myös kotimainen Elisa striimaa omia Elisa Invitational -tapahtumiaan, joissa voi seurata ainakin seuraavia pelejä: CS:GO, PUBG sekä Rocket League.

Suosituimmat eSports tapahtumat suomessa ja maailmalla

Tapahtumia järjestetään sekä online- että offline-muodossa. Offline-muodossa saapuvat pelaajat fyysisesti paikalle, ja samalla katsojat pääsevät nauttimaan jännittävästä tunnelmasta paikan päällä. Tällöinkin tapahtuma tietenkin striimataan katsojille, joita voi olla kymmeniä miljoonia.

Suosituimmat eSports tapahtumat Maailmalla järjestettävät suuret turnaukset ovat suosittuja Suomessakin ja niitä seurataan silmä kuumana. Suurimmat CS GO eSports -kisat, eli Major-turnaukset, ovat lajin suosituimpia ja niitä järjestetään yleensä vuodessa kaksi kappaletta. Voittopotissa on jopa miljoona dollaria.

League of Legendsin suosituimpiin turnauksiin kuuluu puolestaan Mid-Season Invitational, joka järjestetään keväällä vaihtuvassa paikassa. Niin ikään maailmanmestaruus on suosittu tapahtuma ja tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Worlds. Vuonna 2018 tapahtumaa seurasi yli 99 miljoonaa ihmistä.

The International tunnetaan Dota 2:n maailmanmestaruuskisana ja on yksi eSports-maailman tunnetuimmista kisoista. Vuonna 2019 palkintopotissa oli jopa 34 miljoonaa dollaria, mikä kertoo jotain kisan massiivisuudesta - ja myös siitä, mikä tekee siitä niin kiinnostavan. Kisapaikka vaihtuu vuosittain.

Finnish eSports league järjestää sekä turnauksia että säännöllisiä liigoja Suomessa. Lajeina ovat esimerkiksi CS:GO, Overwatch, Rainbow Six sekä Valorant. Kun muut lajit ovat lähinnä turnausmuotoisia, pelataan CS-liigaa jopa kolmella eri sarjatasolla. Korkeimmassa sarjassa pelaavat luonnollisesti Suomen parhaimmat CS GO eSports -joukkueet.

Suomen suosituin tapahtuma lienee kuitenkin kahdesti vuodessa, aina alkuvuodesta ja kesällä, järjestettävä Assembly. Kyseessä on demotapahtuma, jossa kuitenkin samalla kilpaillaan myös suosituissa e-urheilun lajeissa. Suomen elektronisen urheilun liitto järjestää Assemblyn lisäksi eri lajien SM-kisoja, ja myös vaihtuvia eSport Helsinki -tapahtumia on ohjelmassa.

Suosituimmat suomalaiset e-urheilun joukkueet, jotka keräävät mainetta maailmalla

Suosituimmat eSports tapahtumatSuomi tunnetaan jonkinlaisena e-urheilun mekkana ja eSport Suomi mahdollistaa jatkuvasti uusien pelaajien nousun. Siksi ei tule yllätyksenä, että täältä on kotoisin useampi tunnettu joukkue, jota seurataan ympäri maailmaa. Niistä tunnetuin lienee ENCE, jolla on tänä päivänä useampi joukkue eri lajeissa. Sen toiminta alkoi jo vuonna 2013, jolloin joukkueita pelasi CS: GO-, Starcraft 2- ja Tekken Tag 2 -peleissä. Tänä päivänä on ENCE:n CS: GO-joukkue yksi maailman parhaita ja sijoittuu jatkuvasti maailman 10 parhaimman joukkueen joukkoon.

Lisäksi on hyvä mainita OG, joka on Aleksi “Aleksib” Virolaisen uusi joukkue. Virolainen tuli tunnetuksi ENCE:n CS: GO-joukkueen johtohahmona ja on yksi maailman parhaita videopeliammattilaisia. Virolainen sai kuitenkin vuonna 2019 tylysti potkut ENCE:stä, jolloin hän perusti uuden joukkueen. Vaikka OG ei vielä ole saanut paljoa tuulta alleen, tulee se varmasti jatkossa olemaan yksi Suomen johtavista nimistä. Se on jo muutamaan otteeseen voittanut ENCE:n.

Toinen suosittu joukkue on vuonna 2017 perustettu HAVU, joka niin ikään kilpailee CS:GO:ssa. Sillä on tosin muitakin joukkueita, mutta niistä CS:GO on parhaiten menestynyt. HAVU kilpailee korkeimmassa, premier-tason liigassa. Muita suosittuja joukkueita ovat esimerkiksi Team Gigantti (Overwatch) sekä KOVA Esports (Starcraft II, Fortnite, CS:GO, Hearthstone).

Parhaat vinkit eSports vedonlyönnissä onnistumiseen

Esports veikkaus ei ole mitään tähtitiedettä, vaan siihenkin liittyy muutamia seikkoja ja vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon. E-urheilu on edelleen suhteellisen uusi kohde vedonlyönnissä. Tämän vuoksi eivät kaikkien vedonvälittäjien kertoimet välttämättä ole aivan ajan tasalla ja kertoimien laskijoillekin voi sattua virheitä. Lajin asiantuntijat ovatkin tässä tapauksessa etulyöntiasemassa. Siksi kannattaa ennen vedon asettamista tarkistaa ainakin muutama eri vedonlyöntisivusto, jotta voi olla varma siitä, että käytössä oleva eSports kerroin on paras mahdollinen.

E-urheilussakin kilpaillaan joukkueissa, ja aivan kuten muissakin urheilulajeissa, on pelaajien kunnolla väliä. Siksi kannattaa pelaajakokoonpanoon kiinnittää huomiota ennen vedon asettamista. Ovatko kaikki parhaat pelaajat mukana, vai onko joukkue joutunut tyytymään varamiehistöön? Myös veikkaus eSports lajeista helpottuu erilaisten tilastojen avulla, joita on hyvä tutkia ennen kohteen käynnistystä.

Säällä ei luonnollisesti ole suurta merkitystä toisin kuin vaikka jalkapallossa, mutta olosuhteilla kylläkin. Kannattaa nimittäin kiinnittää huomiota siihen, onko Dota 2- tai LoL eSport -kisa online- vai offline-muodossa. Offline-muodossa pelaajat saapuvat fyysisesti samaan tilaan pelaamaan, ja pelaajien laitteisto tarkistetaan. Online-kisat järjestetään vain verkossa, jolloin ne eivät tietenkään voi olla yhtä kontrolloituja kuin fyysiset eSport cup -tyyliset tapahtumat.

Veikkaajan apuna ovat myös live-lähetykset, joita on tarjolla käytännössä kaikkiin otteluihin. Siksi kannattaakin koneen ruudulle ottaa striimi katseltavaksi ja seurata live-vedonlyönnin kertoimia ja kohteita. Samalla striimiä seuraamalla saa myös vedonlyönnistä tehtyä reilusti hauskempaa.

UKK

E-urheilu on nykyään niin suosittua, että käytännössä aivan jokainen vedonvälittäjä on ottanut sen valikoimaansa. Muutamat parhaimmista vedonvälittäjistä Suomessa on mainittuna tämän artikkelin alkupäässä.

Kyllä. Livenä tunnelmaa voi seurata esimerkiksi Finnish eSports League -tapahtumissa, joita pelkän striimin lisäksi järjestetään myös livenä.

Kyllä. Useat vedonvälittäjät tarjoavat uusille asiakkaille tervetulobonuksen, jonka voi käyttää myös e-urheiluun. Lisäksi saattaa tarjolla olla erityinen bonus vain eSportsiin tai boostattuja kertoimia e-urheilun kohteisiin.

open
Top