Näin voit huolehtia vastuullisesta pelaamisesta

Kun pelaat rahapelejä, pitäisi sen aina tuntua mukavalta. Silloin kun pelaaminen ei tunnu viihdyttävältä, kannattaisi miettiä onko pelaamisessasi jonkinlaisia ongelmia. Se olisi oikeastaan hyvä tehdä jo ennen kuin sinusta tuntuu tältä, koska on helpompi estää peliongelmien syntymistä kuin hoitaa niitä. Pelisivustot tarjoavat monenlaisia apukeinoja, joilla voit estää sen, että sinulle tulisi pelaamisessa ongelmia.

Jos ongelmia on jo esiintynyt, saat tietysti myös silloin apua. Voit pyytää apua monesta muustakin paikasta. Näistä kaikista tärkeistä vastuulliseen pelaamiseen liittyvistä asioista pääset lukemaan nyt tästä alempaa. Kerromme sinulle millä tavoilla voit toteuttaa sen, että pelaisit vain vastuullisella tavalla. Pelisivustot ja niiden tarjoamat apukeinot ovat silloin suuressa osassa. Kun ongelmia on jo ilmentynyt, kerromme mistä suomalaisista paikoista voit silloin saada apua.

Voit arvioida omaa pelaamista pelisivustojen tarjoamien kysymysten avulla

Pelisivustoilla on yleensä esillä kysymyksiä, joihin vastaamalla voit samalla arvioida omaa pelaamista eli sitä voisiko sinun pelaamisessasi olla jo jotain merkkejä ongelmista. Vastaaminen näihin kysymyksiin voi myös antaa sinulle helpotuksen, jos niiden perusteella pelaamisesi on vastuullista. Mutta jos vastaan näistä kysymyksistä yhteenkään myöntävästi, jo se voi tarkoittaa sitä, että pelaamisessasi saattaa olla ongelmia. Nämä ovat ne yleisimmät kysymykset, joita pelisivustoilla voidaan sinulta kysyä:

  • 1. Pelaatko usein pitemmän aikaa kuin olit ensin ajatellut?
  • 2. Jos sinulta kysytään jotain liittyen rahapelien pelaamiseen, kerrotko totuuden?
  • 3. Onko sinulla rahaongelmia: vaikkapa ongelmia maksaa laskujasi tai luottokorttimaksuja?
  • 4. Tuleeko sinulla pelattua usein suuremmilla rahamäärillä kuin oli tarkoitus?
  • 5. Oletko pyytänyt lainaa pelaamiseen muilta esimerkiksi ystäviltäsi tai sukulaisiltasi?
  • 6. Onko pelaamisen lopettaminen sinulle vaikeaa?
  • 7. Oletko stressaantunut pelaamisen takia?
  • 8. Jos et voi pelata, masentaako se sinua? Aiheuttaako pelaaminen sinulle stressiä?

Pelisivustot tarjoavat pelaamiseen erilaisia rajoituskeinoja

Jotta vastuullinen pelaaminen toteutuisi pelisivustoilla mahdollisimman hyvin, monet niistä tarjoavat pelaamiseen erilaisia rajoituksia. Näitä rajoituksia kannattaa hyödyntää myös silloin, kun pelaamisessa ei ole ollut vielä mitään merkkejä ongelmista. Ne ovat nimittäin tarjolla myös sitä varten, että niistä olisi apua peliongelmien estämiseen jo ennen kuin niistä on ollut edes mitään merkkejä. On helpompaa estää peliongelmien syntymistä kuin yrittää päästä niistä eroon. Joten jos et ole koskaan käyttänyt mitään pelirajoituksia, olisi nyt siihen hyvä hetki. Kerromme tässä alla, että millä kaikilla tavoilla voit sen tehdä.

Jos ongelmia ei ole vielä esiintynyt, voit ottaa käyttöösi sellaisia rajoituksia, jotka eivät estä pelaamista kokonaan. Voit rajoittaa esimerkiksi peliaikaasi, jolloin et huomaamattasi käytä pelaamiseen liikaa aikaa. Rajoitus voi olla vaikka tunnin verran, joten kun olet pelannut tunnin, saat tästä muistutuksen. Se on vain muistutus siitä, että haluamasi aika on nyt kulunut. Voit jatkaa sen jälkeen pelaamista, jos haluat. Eli tämä ei ole vielä mikään esto, vaan pelkästään ehdotus siitä, että voisit ehkä jo lopettaa pelaamisen sillä kerralla. Jos tuntuu, että pelkkä ehdotus ei riitä, voit asettaa rajoituksen siten, että et oikeasti voi enää jatkaa pelaamista tämän ajan jälkeen.

Ajan lisäksi voit rajoittaa pelirahan tai talletusten määrää. Joten kun olet pelannut pelejä rajoittamallasi määrällä, et voi enää pelata enempää. Jossakin voit laittaa tämänkin vain itsellesi muistutukseksi, että nyt olet pelannut määrän, jota enemmän ei kannattaisi pelata. Talletusten kohdalla voit rajoittaa vaikkapa jonkin kuukausi tai viikkokohtaisen määrän, jonka voit enimmillään tallettaa. Jos sinulla on jo ongelmia pelaamisessa, silloin kannattaisi estää pelaaminen kokonaan tietyksi ajaksi. Voit siinä tapauksessa myös sulkea koko pelitilin lopullisesti.

Saat apua peliongelmiin monesta eri paikasta

Kun pelaamisessasi on ongelmia, kannattaa siihen pyytää apua. Sitä tarjotaan pelisivustoilla, mutta myös monissa muissa paikoissa. Löydät linkit näiden paikkojen sivustoille yleensä suoraan pelaamiltasi pelisivustoilta. Ne löytyvät niistä sivuilta, joissa kerrotaan vastuullisesta pelaamisesta. Jos tällaiset sivut eivät tarjoa sinulle enää tarpeeksi apua, hae sitä jostakin muualta eli sellaisista paikoista, jotka on perustettu juuri sitä varten.

Suomalaisia paikkoja, josta saat apua pelaamiseen, ovat esimerkiksi Peluuri ja Nimettömät Pelurit. Peluuri on täysin suomalainen peliongelmiin keskittyvä paikka. Voit ottaa heihin yhteyttä monella eri tavalla, joista voit valita sinulle parhaiten sopivan tavan. Soita heille, lähetä heille sähköpostia tai keskustele heidän kanssaan live-chatin kautta. Saat myös apua lukemalla heidän sivuiltaan löytyviä neuvoja. Voit hoitaa kaiken keskustelun nimettömästi.

Toinen suomalaisten peliongelmiin apua tarjoava paikka on nimeltään Nimettömät pelurit. Sieltä saat apua muilta samassa tilanteessa olevilta eli tulet saamaan tärkeää vertaistukea. He toimivat Suomessa jo 12 eri paikkakunnalla ja heihin saa yhteyden sähköpostilla tai soittamalla heidän auttavaan puhelimeen.

open
Top